понедельник, 23 марта 2020 г.

Предмет: Кухня народiв свiту

Урок 1
 Тема 1.
Сучаснi концепii   i напрямки розвитку кулiнарного мистецтва
1.    Традиційна їжа різних народів світу.
2.    Культура споживання їжі різних народів.
3.    Українська національна кухня та її особливості.

Традиційна їжа різних народів світу

Кожній національній кухні притаманні свої особливості: використання певних продуктів і способів їх обробки; посуд, у якому подається їжа; дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі.
Наш світ настільки великий і його населяє така кількість народів, що скласти повну книгу кулінарних рецептів планети — завдання нездійсниме.
Європейці споживають найрізноманітнішу їжу, але найпопу-лярнішими є м’ясо та птиця. Молочні продукти, макаронні вироби та вироби із борошна, круп, картопля та томати також посідають важливе місце в раціоні (мал. 147).

У таких країнах Близького Сходу, як Туреччина, Іран, Ірак, Грузія надзвичайно популярні крупи та бобові, з яких готують більшість традиційних страв. У цих країнах живуть переважно мусульмани, тому з-поміж м’яса вибирають баранину, курятину та яловичину.
Різноманіття овочів незначне через посушливий клімат, проте багато фруктів (мал. 148). Страви в цих країнах часто дуже гострі й багаті на спеції та прянощі.
Мал. 148. Продукти, які споживають на Близькому Сході
Люди на Далекому Сході з-поміж м’яса полюбляють свинину, а також птицю.
Надзвичайно популярними є морські продукти: риба, водорості, молюски тощо. Рис у цих країнах є замінником європейського хліба й подається до кожної страви. Через великі площі цих країн вони вирощують величезну кількість овочів та фруктів. Бобові (соя, горох, спаржа) споживають чи не щодня. Споживають і екзотичні страви, приготовлені з комах, плазунів тощо (мал. 149).

Особливою є й латиноамериканська кухня — гаряча й пекуча. Так її називають тому, що для приготування страв використовують велику кількість перцю чилі, а також соусів на основі гострого перцю. У цих країнах традиційними є боби й кукурудза. М’ясо, риба, птиця всіх видів — все це присутнє в традиційних стравах цих країн. Салати з усіх відомих овочів і фруктів, серед яких томати й перець посідають важливе місце. Та одними з найголовніших є вироби із борошна — пшеничного, кукурудзяного та ін. (мал. 150).

Важливою складовою харчування північноамериканських країн, зокрема США та Канади, все більше стає «фаст фуд» — картопля, м’ясні продукти швидкого приготування. Надзвичайно популярними є курятина та яловичина, кукурудза, боби, сири, макаронні вироби, вироби з борошна, риба та молюски. Серед овочів популярними є солодка картопля — батат, томати, огірки та селера (мал. 151).

Комментариев нет:

Отправить комментарий