Предмет: Кухня народiв свiту
Урок 1
Тема 1.
Сучаснi концепii i напрямки розвитку кулiнарного мистецтва
Сучаснi концепii i напрямки розвитку кулiнарного мистецтва
1. Традиційна їжа різних народів світу.
2. Культура споживання їжі різних народів.
3. Українська національна кухня та її особливості.
Наш світ настільки великий і його населяє така кількість народів, що скласти повну книгу кулінарних рецептів планети — завдання нездійсниме.
Європейці споживають найрізноманітнішу їжу, але найпопу-лярнішими є м’ясо та птиця. Молочні продукти, макаронні вироби та вироби із борошна, круп, картопля та томати також посідають важливе місце в раціоні (мал. 147).
У таких країнах Близького Сходу, як Туреччина, Іран, Ірак, Грузія надзвичайно популярні крупи та бобові, з яких готують більшість традиційних страв. У цих країнах живуть переважно мусульмани, тому з-поміж м’яса вибирають баранину, курятину та яловичину.
Люди на Далекому Сході з-поміж м’яса полюбляють свинину, а також птицю.
Надзвичайно популярними є морські продукти: риба, водорості, молюски тощо. Рис у цих країнах є замінником європейського хліба й подається до кожної страви. Через великі площі цих країн вони вирощують величезну кількість овочів та фруктів. Бобові (соя, горох, спаржа) споживають чи не щодня. Споживають і екзотичні страви, приготовлені з комах, плазунів тощо (мал. 149).
Особливою є й латиноамериканська кухня — гаряча й пекуча. Так її називають тому, що для приготування страв використовують велику кількість перцю чилі, а також соусів на основі гострого перцю. У цих країнах традиційними є боби й кукурудза. М’ясо, риба, птиця всіх видів — все це присутнє в традиційних стравах цих країн. Салати з усіх відомих овочів і фруктів, серед яких томати й перець посідають важливе місце. Та одними з найголовніших є вироби із борошна — пшеничного, кукурудзяного та ін. (мал. 150).
Важливою складовою харчування північноамериканських країн, зокрема США та Канади, все більше стає «фаст фуд» — картопля, м’ясні продукти швидкого приготування. Надзвичайно популярними є курятина та яловичина, кукурудза, боби, сири, макаронні вироби, вироби з борошна, риба та молюски. Серед овочів популярними є солодка картопля — батат, томати, огірки та селера (мал. 151).
2. Культура споживання їжі різних народів.
3. Українська національна кухня та її особливості.
Традиційна їжа різних народів світу
Кожній національній кухні притаманні свої особливості: використання певних продуктів і способів їх обробки; посуд, у якому подається їжа; дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі.Наш світ настільки великий і його населяє така кількість народів, що скласти повну книгу кулінарних рецептів планети — завдання нездійсниме.
Європейці споживають найрізноманітнішу їжу, але найпопу-лярнішими є м’ясо та птиця. Молочні продукти, макаронні вироби та вироби із борошна, круп, картопля та томати також посідають важливе місце в раціоні (мал. 147).
У таких країнах Близького Сходу, як Туреччина, Іран, Ірак, Грузія надзвичайно популярні крупи та бобові, з яких готують більшість традиційних страв. У цих країнах живуть переважно мусульмани, тому з-поміж м’яса вибирають баранину, курятину та яловичину.
Різноманіття овочів незначне через посушливий клімат, проте багато фруктів (мал. 148). Страви в цих країнах часто дуже гострі й багаті на спеції та прянощі. | |
Мал. 148. Продукти, які споживають на Близькому Сході |
Надзвичайно популярними є морські продукти: риба, водорості, молюски тощо. Рис у цих країнах є замінником європейського хліба й подається до кожної страви. Через великі площі цих країн вони вирощують величезну кількість овочів та фруктів. Бобові (соя, горох, спаржа) споживають чи не щодня. Споживають і екзотичні страви, приготовлені з комах, плазунів тощо (мал. 149).
Особливою є й латиноамериканська кухня — гаряча й пекуча. Так її називають тому, що для приготування страв використовують велику кількість перцю чилі, а також соусів на основі гострого перцю. У цих країнах традиційними є боби й кукурудза. М’ясо, риба, птиця всіх видів — все це присутнє в традиційних стравах цих країн. Салати з усіх відомих овочів і фруктів, серед яких томати й перець посідають важливе місце. Та одними з найголовніших є вироби із борошна — пшеничного, кукурудзяного та ін. (мал. 150).
Важливою складовою харчування північноамериканських країн, зокрема США та Канади, все більше стає «фаст фуд» — картопля, м’ясні продукти швидкого приготування. Надзвичайно популярними є курятина та яловичина, кукурудза, боби, сири, макаронні вироби, вироби з борошна, риба та молюски. Серед овочів популярними є солодка картопля — батат, томати, огірки та селера (мал. 151).
Комментариев нет:
Отправить комментарий