вторник, 14 апреля 2020 г.

Предмет:Кухня народів світу
Урок 14. Основні ознаки кухні Азербайджану, характеристика продуктів, особові теплової обробки
Кухня Азербайджану славиться високими поживними і смаковими якостями страв.
Плов у азербайджанців — традиційне святкова страва. Він готується з рису і може подаватися з м’ясом, рибою, овочами і навіть фруктами. В азербайджанській кухні широко поширені різноманітні приправи і спеції: гвоздика, кориця, петрушка, базилік, вазарі, шафран, кінза і інші. Ця страва представлена в кількох різновидах:
каурма — плов з бараниною;
тярчіло — з курчам або куркою;
туршу говурма — з м’ясом ягняти і кислими фруктами;
фісінджан — з дичиною, кислими фруктами, горіхами і корицею.
На відміну від інших східних варіантів, азербайджанський плов передбачає окреме приготування гари (м’ясної складової) і круп’яної частини. Експерти стверджують, що цей варіант — більш давній, ніж інші.
Гара зазвичай готується з використанням фруктів — аличі, сливи, гранатів. Для рису зазвичай вибирається один з чотирьох варіантів приготування, найекзотичнішим з яких є доведення до готовності на газмага. Газмага — коржик з прісного тіста, ним вистилається дно посуду, в якому вариться плов. Жоден варіант не обходиться без використання жирів. Як правило, це топлене або вершкове масло. Гара і рис готуються окремо, і лише при подачі з’єднуються, але не змішуються. У такому варіанті до плову прийнято подавати пряні трави (естрагон, базилік або зелена цибуля), а також газмага. Зазвичай такий плов запивають прохолодним, кислуватим шербетом. Причому, на відміну від інших варіантів азіатського плову, цей подають не гарячим, а злегка теплим, головне, щоб масло не застигало. В Азербайджані дуже люблять цю страву, є навіть приказка: «Якщо мені судилося померти, нехай моя смерть настане від плову».
Великою популярністю у туристів і мандрівників усього світу користуються азербайджанський шашлик та інші страви в Тандирі. Використання баранини в різних стравах — відмінна риса кухні цього народу. Яловичина, риба або птах використовуються азербайджанцями в набагато рідше.
У кухні Азербайджану не можна знайти страви зі свинини або напої, що містять алкоголь. Це пов’язано з впливом ісламу на кулінарію цієї країни. Ще одна відмінна риса — неповторний аромат і гострий смак страв.
Багато других страв з риби. Найбільш поширені рибні страви — шашлик з осетрини, кюкю з кутума, кутум по-азербайджанські, балиг чихиртма, риба фарширована, відварна, смажена, тушкована, балиг-плов, плов з севрюгою і балик мутянджам.
Азербайджанська кухня славиться великою кількістю овочів.
Для поліпшення смакових властивостей страв широко застосовують лимони, маслини, харчові кислоти, абгора, азгіл-шараб, наршараб, алича, альбухара, гора, кизил-Ахтала, курага, лавашана і ін.
У сучасній азербайджанській кулінарії з салатів і холодних закусок поширені салат «Хазар», «Азербайджан», «Бахар», салат з червоної ікри, Шекинскиий салат, кюкю із зелені, кюкю з кутума, кюкю з горіхами, фісінджан з квасолі, з буряка і т.п.
В азербайджанській національній кухні більше 30 найменувань перших страв. Це всілякі м’ясні страви (пити, кюфта-бозбаш, шорба та ін.), Страви з кислого молока і зелені (довга, овдух, дограмач, Болва і ін.)
Деякі страви в Азербайджані прийнято готувати в спеціальному посуді. Наприклад, плов зазвичай готується в казані, суп пити — в питичниці. Для приготування люля-кебаб використовуються різні шпажки.
«Без десерту — нікуди!»
Національна кухня Азербайджану передбачає велику кількість солодких страв і всіляких десертів. Солодощі зазвичай ділять на три групи: борошняні, цукеркообразні і карамелеобразні. Як правило, всі вони містять безліч прянощів і різних добавок: мак, мигдаль, кунжут, горіхи, імбир, ванілін та інші.
Національні борошняні солодощі налічують понад тридцять найменувань. Найпопулярніші — пахлава, шекербура, курабье, мутакі.
На особливу увагу заслуговують азербайджанські шербети. На відміну від середньоазіатських страв з такою назвою (які являють собою солодку страву), тут це прохолодний напій з кислуватим смаком, яким прийнято запивати плов. Крім ягідних і фруктових соків, основу шербету становлять настої різних зародків або насіння.

Особливості азербайджанської кухніРедагувати

Кебаб з джейрана і даг-кечі
Широке поширення в азербайджанській кухні отримали шашлики і страви в тандирі. Є різні напої, солодощі. Відмітна особливість азербайджанської кухні — використання баранини для приготування різних страв. Набагато менше азербайджанці споживають яловичинуптицюрибу. Інша особливість азербайджанської кулінарії — гострий смак і неповторний аромат, які надають стравам усілякі спеції і зелень: гіркий і запашний перець, базилік, кориця, гвоздика, кріп, петрушка, кінза(коріандр), м'ята, кмин і багато інших. Особливо варто зупинитися на шафрані та сумах.
Перший з них є неодмінним компонентом для приготування численних пловів. Сумах, як правило, подається до різних м'ясних страв. Широко використовує азербайджанська кулінарія овочі (помідориогіркибаклажани та інші), фрукти (яблукагрушіайвуапельсинилимони), кісточкові (сливиаличуабрикосиперсики). Також є різні види долми з баклажанів помідорів і перцю.
Деякі страви азербайджанської кухні готуються в спеціальному посуді. Наприклад, суп піті — в пітішницях, плови — в казанах, особливих котлах з потовщеним дном і спеціальними кришками, в яких містяться жар, для того щоб плов «упрівати» рівномірно. Для приготування кебаба і люля-кебаба використовують різні шпажки, для перших страв — чашки — каса, для гасіння м'яса — тас — невеликі каструльки і інше.

Солодкі стравиРедагувати

Персикове варення по-азербайджанські
Персикове варення по-азербайджанському - в кулінарії Азербайджану чимало своєрідних за смаком солодощів, які поділяються на три підгрупи — борошняні, карамелеподібні і цукеркоподібні. У них міститься значна кількість добавок і прянощів: мак, горіхи, мигдаль, кунжут, імбир, кардамон, ванілін та інші. До борошняних виробів відносяться шекербурапахлава, шекер-чурек, кураб'є бакинське, кята карабаська, мутакі шемахінські, пахлава нахічеванська. Національні борошняні вироби налічують понад 30 найменувань, причому в кожному районі є свої особливі вироби. Особливе місце займають шекінські солодощі. Це шекінські пахлава, пешвенк, тел (терхалва), гирмабадам, при виробництві яких використовується рисове борошно, цукор, ядра горіхів, вершкове масло, яєчні білки і прянощі.
У березні 2009 року кулінари Гянджі виготовили диво-пахлаву. Довжина цього кондитерського виробу, спеченого в честь свята Новруз, становить 12 метрів, а ширина — чотири. Вага солодощів - близько трьох тонн. Ці показники дозволили азербайджанській пахлаві встановити рекорд і потрапити в книгу рекордів СНД. Крім того, це виріб з листкового тіста претендує на місце в Книзі рекордів Гіннеса.
Інше призначення мають шербети. На відміну від таджицьких і середньоазійських (тут вони перш за все солодощі, десерт), азербайджанські шербети являють собою прохолодні напої, а також відіграють роль пиття, котре супроводжує плови. Як основний компонент у них, крім фруктових та ягідних соків, використовуються також настої і дистиляти ароматичних частин рослин — насіння, бруньок і т. ін., а фруктова основа складається з соків кислих фруктів і ягід[4

Перелік стравРедагувати

Садж (домашня птиця, картопля, баклажани та інші овочі, приготовані на плоскій сковороді над вугіллям, що горить)
Азербайджанська долма, що являє собою фаршировані помідори, овочевий перець і баклажани
Тікя-кебаб і Люля-кебаб з баранини
Приготування кябаба
Традиційна холодна закуска в Азербайджані

Холодна закускаРедагувати

  • Кюкю[5]
    • Кюкю із зелені
    • Кюкю з кутума
    • Кюкю з волоських горіхів
  • Фісінджан з лобіо[6]
  • Фісінджан з буряка[6]
  • Хяфта-беджер[7]

Супи і бульйониРедагувати

  • Аріште[8]
  • Бозбаш
  • Довга[2] — суп з кислого молока з рисом
  • Дограмадж — овочевий суп
  • Дюшбара[9] — суп з дрібними пельменями (на ст. ложці вміщується від 8-10 пельменів)
  • Калапир[10]
  • Келле-пача
  • Овдух[2]
  • Піті[2] — суп з баранини, картоплі і баранячого гороху
  • Соютма з яловичини[11]
  • Соютма з баранини
  • Сулу хінган[12]
  • Тоюг шорбаси[13] — курячий суп з рисом і сухофруктами
  • Туршу-коурма
  • Туршу-сийиг
  • Умач
  • Хамраші[2] — суп з локшини
  • Хаш — бульйон з передніх ніг яловичини

Гарячі стравиРедагувати

ПловРедагувати

  • Гіймо-плов
  • Лобіа-плов
  • Мейве-плов
  • Парча-дошеме
  • Плов-чихиртма
  • Сабзікоурма-плов
  • Сюдлю-плов
  • Тоюг-плов
  • Фісінджан-плов
  • Хашдошеме-плов
  • Шешрянч-плов
  • Ширін-плов
  • Шуют-плов

Страви з м'ясаРедагувати

  • Алича-коурма
  • Боз коурма[14]
  • Гизартма[15]
  • Дана бастирмаси
  • Джиз-биз — баранячі нутрощі, обсмажені з картоплею
  • Долма
    • Долма з баклажана, помідора і перцю («Бадимджан долмаси»)
      • Долма з баклажана з рисом, горохом і м'ятою («Делі-долма»)
    • Долма з виноградного листя («Ярпаг долмаси»)
    • Долма з капустяного листя («Келем долмаси»)
    • Долма з липових листя («ПІБ долмаси»)
    • Долма з лука («Сога долмаси»)
    • Долма з фруктів: айви і яблука («Ейва долмаси» і «Алма долмаси»)
    • Долма огіркова («Хіяр долмаси»)
  • Чихиртма
    • Гіймо-чихиртма
    • Тоюг чихиртмаси
    • Лобіа чихиртмаси
  • Кебаб («Шашлик»)[2]
  • Кюфта — фаршировані тефтелі
    • Арзуман-кюфта — тефтелі з задньої ноги баранини, фаршированих крутим яйцем або маслом
    • Тава кюфтасі — яловичі тефтелі, обсмажені на сковороді
    • Тебрізской кюфта — тефтелі з баранини і яловичини, фаршировані рисом, картоплею, сирими яйцями, зеленню і горохом
    • Ордубадський кюфта[16]
  • Нар коурма
  • Сабзи коурма[2]
  • Тава-кебаб[17]
  • Тендір тойуг

Страви з рибиРедагувати

Борошняні стравиРедагувати

  • Гуймаг — солодка каша з обсмаженої пшеничного борошна
  • Гюрза — пельмені подовженої форми
    • Гюрза класична[2]
    • Гюрза кругла
    • Гюрза по-нахічеванськи
  • Кутаб — фаршировані коржі
    • Кутаб із зеленню
    • Кутаб з м'ясом[18]
    • Кутаб з тельбухами
    • Кутаб з гарбузом
  • Халва
    • Умач-халва
  • Хінгану
    • Гіймо-Хінган[2]
    • Гуру хінгал
    • Сулу хінгал
  • Хашіл — каша з пшеничного борошна з дошабом (сироп з увареного виноградного соку)
  • Чуду — пиріжки з начинкою із змішаних яловичини і баранини
  • Фірн — каша з рисового борошна
  • Яйма — прісна рисова каша

Вегетаріанські стравиРедагувати

  • Чихиртма з баклажан
  • Чихиртма зі шпинату
  • Яланчі-долма

Солодкі страви і випічкиРедагувати

Азербайджанська пахлава.
Випічка шекербури.
  • Бадамбурі
  • Кета — хліб з солодкою начинкою борошняної
  • Курабье — печива з вершкового масла з повидлом
  • Мутакі — рогалики з горіховою начинкою
  • Азербайджанська пахлава
    • Бакинська пахлава
    • Шекинська пахлава
  • Феселі
  • Шекербура — солодкі пиріжки з горіховою начинкою
  • Шекерчерек
  • Шор-когай — солона булка з листкового тіста з начинкою з прянощів

Хлібні виробиРедагувати

  • Аппек
  • Лаваш
  • Тендір черейі
  • Фетір
  • Юха

Комментариев нет:

Отправить комментарий