пятница, 3 апреля 2020 г.

Предмет:Кухня народів світу
Урок 8 Основні ознаки кухні Молдови, характеристика продуктів,засобів теплової обробки.
Молдо́вська ку́хня (рум. Bucătăria moldovenească) — національна кухня Молдови. Молдова розташована в регіоні багатих природних можливостей, виноградуфруктів і різноманітних овочів, а також вівчарства і птахівництва[1], що обумовлює багатство і різноманітність національної кухні.
Молдовська кухня формувалася під впливом грецькоїтурецької, балканської, західноєвропейської, а пізніше — української та російської, а також єврейської та німецької кухонь, проте вона відрізняється самобутністю.

ОглядРедагувати

Зама з тельбухів птиці
Найбільшу кількість страв готують у Молдові з овочів — їх вживають у свіжому вигляді, варять, смажать, печуть, фарширують, тушкують, солять. Традиційними для неї є страви з кукурудзиквасолінуту, овочів — баклажанівкабачківперцюротундацибулі-пірпомідорів, білокачанної та цвітної капусти, а також гарбуза.
Кукурудзяна каша з курячою печінкою
З кукурудзи виготовляють крупу, борошно, пластівці, олію, безалкогольні напої і т. д. Ще на початку XVIII століття з кукурудзяного борошна і крупи в Молдові готували мамалигусупи, печені вироби. Мамалига являє собою своєрідну кашу, лагідну і приємну на смак. Подають зі шкваркамисметаноюбринзоюмолоком або вершками. З мамалиги також роблять кукурудзяні коржі, нарізаючи і підсмажуючи її на маслі або на смальці. У минулому мамалига в холодному вигляді часто заміняла хліб, однак це було викликано скоріше необхідністю, ніж традицією, так як в Молдові здавна випікався саме пшеничний хліб. Історично мамалига була основною селянською їжею, але в останні десятиліття мамалига придбала статус високоякісної страви і подається у багатьох ресторанах.
Квасоля використовується для приготування закусок, перших і других страв. Овочі служать основою для різноманітних салатів, гарячих других страв і гарнірів до риби і м'яса. Сирі овочі найчастіше смажать, тушкують, смажать, запікають, рідше — відварюють. Традиційні для молдовської кухні фаршировані баклажани, кабачки, перець, помідори. Їх начиняють овочевим, круп'яно-овочеві, м'ясо-овочевим фаршем і запікають з додаванням соусів з сметани, томатів, зелені[2].
З пряних овочів і зелені як приправи переважно використовуються цибуля-пірселерачебрецьлюбистокпетрушка і кріп. В їжу додають і такі прянощі, як чорний і духмяний перецьгіркий червоний перецькоріандргвоздикулавровий листмускатний горіх тощо. Часто вживають часник, який становить основу соусів муждейскордоля, якими заправляють рибні, м'ясні, овочеві страви. Подають ці соуси також і до мамалиги.
Муждей
Практично всі овочі заготовляються про запас. Їх квасять, солять, консервують.
Дуже популярна в Молдові бринза — розсольний сир з овечого молока. Вживають її як в натуральному вигляді, так і як компонент овочевих, борошняних, яєчних, рибних і м'ясних страв. Бринза є важливою частиною молдовської кухні ще з XVII століття, коли в Молдовському князівстві активно розвивалося вівчарство.
Плачинда з сиром
В молдовській кухні використовуються всі види м'ясних продуктів. З баранини готуються манжа, мусака, з яловичини — паприкашмітітеї, свинини — менкеріка, токана, костіца, кирнецеї, з домашньої птиці — яхніє, зама. Мітітеї за виглядом нагадують маленькі ковбаски без оболонки. Вони схожі на традиційну балканську страву чевапчичі. Національні рибні та м'ясні страви готуються на гратарі — залізній решітці, розташованій над розжареним деревним вугіллям з бука, горіха, кизилу. Продукти, особливо якщо вони будуть смажитися в натуральному вигляді, попередньо витримують у маринаді.
Традиційними борошняними виробами є вертути і плацинди з фруктовою, овочевий, сирною і горіховою начинкою. Плацинда нагадує плаский корж круглої і іноді квадратної форми, а вертута являє собою рулет з тонкого тіста.
У Молдові росте безліч видів фруктових дерев, і до столу прийнято подавати свіжі фрукти — яблука, груші, персики, абрикоси, вишні, виноград, волоські горіхи. Улюблені національні ласощі — нугажеле (пелтя) з ягідних і фруктових соків, халва (алвіце), тістечка і печиво з пісочного та листкового тіста.

Цікаві фактиРедагувати

У 2014 році Пошта Молдови запустила в обіг марки із зображенням національних страв.[7][8]

Комментариев нет:

Отправить комментарий