вторник, 28 апреля 2020 г.

Предмет:Кухня народів світу
Урок 22 Основні ознаки кухні Угорщини. Характеристика продуктів і засобів теплової обробки.
27.04.2020

Угорська кухня категорично не належить до легких і ніжних кухонь, але, незважаючи на це, має своїх шанувальників у цілому світі. Перецьцибулячасник і помідори – без цих складників важко собі уявити будь-яку угорську страву. Також мелений перець у великих кількостях залюбки використовується як приправа до більшості страв. Страви угорської кухні популярні у всьому світі, підтвердженням чого є лечо, страва яка так полюбилась в багатьох країнах, що вважається за свою.

Овочі передусім

Різні види солодкого перцю, різновиди капусти, помідори, цибуля та картопля є характерними та обов’язковими інгредієнтами угорських страв. Поживні супи, в яких не бракує зазначених вище овочів, слугують обов’язковою першою стравою, адже прискорюють обмін речовин і стимулюють метаболічні процеси.
Перець паприка різних кольорів та капуста на білому фоні

Солодкий перець із ароматом сонця

Такий популярний сьогодні, не завжди цінувався угорцями. Кулінарні книги ХІХ століття не згадують про цю приправу. Лише турецька окупація популяризувала вирощування та застосування цього овочу в Угорщині. Спершу овочевий перець використовувався як замінник важкодоступного тоді звичайного перцю. Сьогодні ж широко застосовується не лише гострий, але й солодкий перець у незліченній кількості кольорових і відмінних ароматами різновидів.
Суп з перцем на кухні в посуді з кераміки

Супи для здоров’я

Серед угорських супів, котрі полонили серця та смак гурманів багатьох країн світу, особливо варто спробувати: bográcsgulyás – суп-гуляш і halászlé – рибний суп. Суп-гуляш можна готувати вдома – gulyásleves, або ж у спеціальному казані, який підвішують над вогнищем – bográcsgulyás. Назва цієї відомої страви походить саме від угорського слова bogrács, котре означає казан для приготування страв над вогнищем. Історія цієї страви виходить із народних традицій, коли мандрівні пастухи, які перебували далеко від своїх домівок, змушені були готувати поживні страви в не завжди сприятливих для цього умовах. Бограч є видом гуляшу з м’яса й овочів. У різних регіонах Угорщини його готують по-різному, і всюди йому притаманний свій характерний смак. Тут відіграє роль навіть черговість додавання інгредієнтів, а також спосіб їх нарізання та порційність. До сьогодні угорці широко використовують казанки, а таємницю власного рецепту кожен кухар ретельно оберігає.

Страви угорського меню

Іншими характерними стравами є безперечно лечо (lecsó) – тушковані овочі, які слугують гарніром до м’ясних страв, кльоцки (csipetke), які додаються до гуляшів і супів, та лангош (Lángos) – печений на олії хлібець, який подається зі сметаною, часником або твердим сиром. Дуже важливим гарніром є також випічка, в основному пшенична. Із супами та гуляшем їдять пшеничний хліб – kenyér або булочки – zsemle. Окрім налисників, популярним десертом є також струдель rétes з фруктовою, сирною, маковою чи горіховою начинкою.
У кінці серпня угорці відзначають свято нового хліба. З борошна нового врожаю печуть хліб. З білого борошна печуть прісні й солоні кіфлі. Традиція пекти хліб у власних домівках збереглася у селах й досі.
Перебування Угорщини під владою Австрії принесло країні одну безперечну вигоду: угорці навчилися робити чудові кондитерські вироби. З числа борошняних страв популярні локшина із сиром, рулет (з вишнями, сиром, маком), а також галушки шомлої і варгабелеш. Угорці розуміються на чудових шоколадних тістечках, монументальних тортах. Часто вони носять жіночі імена — як правило, на честь тих кулінарів, які їх вигадали.

Комментариев нет:

Отправить комментарий